Bedrijfsovername

Als gecertificeerd bedrijf heeft Triple A Four B inmiddels 20 jaar ervaring in bedrijfsovernames in veel branches. De scope ligt hierbij op MKB bedrijven tot circa 250 FTE. 

Bestaat uit de volgende mogelijkheden:

Iedereen denkt met tijd en wijle wel eens aan zijn bedrijf te verkopen, maar is het wel het juiste moment. Wij onderzoeken eerst of uw bedrijf al verkoop klaar is en dit heeft te maken met meerdere factoren. Allereerst met uw eigen positie als ook met de fase waarin uw onderneming zich bevindt. Is dit het optimale moment om uw bedrijf te verkopen, Of moet er eerst nog een optimalisatieslag plaatsvinden. Hier kunnen we achter komen door een analyse en waardering van uw onderneming te doen dit te matchen met uw verwachtingen.

In dit u besluit onderneming te verkopen zullen we na het verkoopklaar maken van de onderneming uw bedrijf definitief waarderen. Na het opstellen van long en shortlist zullen wij middels een anonieme teaser potentiële kandidaten actief gaan benaderen.

De volgende stappen vinden pas plaats na ondertekening van een geheimhouding (NDA=Non Disclosure Agreement)). Na kennismaking en na het beantwoorden van diverse vragen zal er op basis van een NBO (Non-binding-offer) onderhandelingen plaatsvinden. Indien er een akkoord is zal er met onze huisadvocaat een intentie verklaring (LOI=Letter Of Intent) worden opgesteld. Tegelijk met het Boekenonderzoek (DD=Due Diligence) onderzoek wordt gewerkt aan het belangrijkste document en dat is het overname contract (SPA=Share Purchase Agreement). Nadat alles is getekend vindt de overname plaats middels een notariskantoor die verantwoordelijk is voor de betaling als eigendomstransities (De Closing).

Bedrijfsovername kan door diverse partijen geschieden zoals, familie, collega’s uit het veld, MBI (management by in, extern) of MBO (management buy out, personeel) kandidaten, maar ook Buy&Build partijen zoals Private Equity (PE) en Family Offices (FO).

Hierbij kunnen wij middels een zoekopdracht een passend bedrijf voor u zoeken, middels een goed (inter)nationale netwerk. Voor bedrijven is dit vaak een snellere manier om te groeien dan autonoom groei. Zeker in een snel veranderende economische omgeving is dit zeker het overwegen waard. Ook MBI kandidaten kunnen wij begeleiden in een aankooptraject, Het is wel van belang dat ze voldoende eigen middelen hebben om tot een aankoop over te gaan.

In dit u besluit een bedrijf aan te kopen zullen we eerst een vijftiental criteria met u opstellen om de search de vereenvoudigen. Na het opstellen van long en shortlist zullen wij potentiële bedrijven actief gaan benaderen via ons internationale netwerk en de platformen waar wij op zijn geabonneerd. Indien we een bedrijf hebben gevonden Die voldoet aan de gestelde criteria, zal na kennismaking en uitwisseling van vragen en antwoorden een waardering plaatsvinden. Wij stellen dan samen een Non Binding Offer op voor de verkopende partij.
Daarna zullen de onderhandelingen plaatsvinden. Indien er een akkoord is zal er met onze huisadvocaat een intentie verklaring (LOI=Letter Of Intent) worden opgesteld. Tegelijk zullen wij een digitaal boekenonderzoek (DD=Due Diligence) initiëren. Tegelijk zal een overname contract (SPA=Share Purchase Agreement) worden opgesteld. Nadat alles is getekend vindt de overname plaats middels een notariskantoor die verantwoordelijk is voor de betaling als eigendomstransities (De Closing). 

Fusie
Indien twee of meer partijen een samenwerking overwegen om zich beter te positioneren in de markt en alle DGA’s (directeur groot aandeelhouder) nog actief willen blijven in het bedrijf is een fusie een voor de hand liggende volgende stap. Doordat bedrijven meestal niet even groot zijn zal er over en weer een waardering moeten plaatsvinden om te komen tot een evenwichtige prijs voor de aandelen die over en weer geleverd worden. Indien na onderhandeling nou akkoord ligt zal er ook door ons huis advocaat een letter of Intent opgesteld worden. Hierbij spelen vooral juridische als fiscale zaken die verband houden met aansprakelijkheden. Na wederzijds Due diligence onderzoek kunnen ook de contracten opgesteld worden. Closing vindt plaats bij de notaris het

Ontbinding
met grote regelmaat komt het ook voor dat samenwerkende partners een verschil van inzicht hebben over de toekomst van het bedrijf. Indien deze samenwerking ook middels Mediation niet opgelost kan worden is het verstandig om ieders zijn eigen weg te gaan. Hierbij kunnen wij als adviseur voor één van de partijen optreden of een bemiddelende rol hebben tussen twee Bedrijfsvaluator. Meestal wordt In de aandeelhoudersovereenkomst opgenomen hoe partijen uit elkaar gaan of hoe het bedrijf gewaardeerd dient te worden. Is dit niet het geval dan zal de Discounted cashflow methodiek going concern vaak gebruikt worden ter waardering van het bedrijf. Indien er akkoord is bereikt wordt dit in samenwerking met onze huisadvocaat vastgelegd in een Letter of Intent. De volgende stap is te zorgen dat er voldoende financiering (Zie financiering) is om de deal af te ronden tegelijkertijd wordt er gewerkt Aan het overnamecontract.

Klaar voor een succesvolle bedrijfsovername?

Of u nu verkoopt, aankoopt of fuseert, ons team van experts staat klaar om u te begeleiden.